Вшанування пам’яті Тараса Шевченка

Тематичні заходи у закладах освіти міста

У рамках святкування 210-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка, з метою популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря, активізації патріотичного виховання, пов’язаного з іменем видатного митця, у закладах освіти комунальної власності територіальної громади Пересипського та Хаджебейського районів міста Одеси підготовлено низку тематичних заходів: години спілкування «Живе під сонцем любові Шевченкова весна», квести «Шевченко знаний і незнаний», заочні мандрівки «Стежками великого Кобзаря», виставки малюнків «Я відкриваю Шевченка», усні журнали «Літературна композиція, присвячена 210-ій річниці з дня народження Т.Г. Шевченка», «Вогненне слово Кобзаря», конкурси стіннівок «Ми пам’ятаємо тебе, Кобзарю, крізь століття!», конкурси-захисти презентацій “Шана Шевченка у світі” (пам’ятники Кобзаря у світі) та “Шевченко-художник”, книжково-ілюстративні виставки «Уклін тобі, Тарасе».

Учні 11 класів взяли участь у конкурсі читців-декламаторів «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття», де натхненно звучали вірші Тараса Григоровича. Учні 4-6 класів із захопленням долучилися  до створення відеороликів «Цікаві факти про Шевченка». Новою формою роботи з учнями 7-8 класів став меседж-інтерактив «Шевченко для мене – …». Для молодших школярів старшокласники підготували віртуальні екскурсії «Місцями Тараса». У шкільних бібліотеках відбулися виставки збірок творів Великого Кобзаря.

У закладах дошкільної освіти проходять тематичні заняття та бесіди “Тарас Григорович Шевченко – великий поет України”, «Маленьким дітям про Великого Тараса», «Художник з душею поета», «Весна починається з Шевченка», музично-літературні читання зі слуханням творів видатного Кобзаря, пісень на його тексти.

Прикрасою святкування став вернісаж малюнків дітей виконаних разом з батьками, за творами видатного українського поета-митця «Тече вода з-під явора», «Сонце гріє, вітер віє», «Встала весна», «Зацвіла в долині» тощо.

Діти старшого дошкільного віку долучилися до онлайн-конкурсу юних читців поезії Т.Г. Шевченка “Маленькі українці Великому Кобзареві”.  Під час заходу звучали вірші Великого Кобзаря: «Садок вишневий коло хати», «Світає, край неба палає», «Зацвіла в долині червона калина», «Село», «Сонце гріє, вітер віє».

Проведені заходи сприяють поглибленню знань учнів про життя і творчість Т. Г. Шевченка; формуванню культури мовлення через красу і багатство Шевченкового слова; розвитку мислення, творчої уяви через участь у творчих проєктах; вихованню пошани до героїчного минулого, любові до свого народу, рідного краю,  світлого образу Тараса Шевченка. 

Слід зазначити, що лейтмотивом всіх заходів була думка про те, що надбання великого Кобзаря є актуальними і нині. У рядках поета ми вбачаємо заклик до відстоювання незалежності і боротьби за українське майбутнє.

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка  Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка  Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка  Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка  Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

Share this post