Підсумки роботи серпневого освітнього форуму 27 серпня 2018 року

“Демократичне виховання: розвиток компетентностей для демократичного суспільства в Новій українській школі”

У рамках серпневого освітнього форуму за темою «Маємо, що казати» про НУШ» на базі Одеської загальноосвітньої школи №55 досвідчені спікери у сучасній інтерактивній формі провели низку заходів з напряму «Демократичне виховання: розвиток компетентностей для демократичного суспільства в Новій українській школі».

Всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її ідеалів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, необхідних для успішної самореалізації компетентностей, – це головний меседж розвитку Нової української школи. На соціальні та громадянські компетентності Нової української школи звернула увагу модератор Тетяна Волковська, методист Одеського центру освітніх ініціатив. З формуванням демократичного освітнього середовища, його формами та методами знайомила педагогів методист центру Вікторія Хворостянова.

Під час тренінгу «Демократичне середовище у навчальному закладі» спікер і  заступник директора Одеської ЗОШ № 81 Тетяна Бур’янова ознайомила зацікавлених педагогів з алгоритмом реалізації організаційно-педагогічної форми «Демократична школа», з педагогічною моделлю, що відповідає викликам часу та потребам особистості.

На важливості демократичного виховного середовища, організації практики громадянської діяльності учнівської молоді, опанування досвідом демократичних відносин і моделей поведінки акцентували увагу учасники«Формування компетентностей для культури демократії», який провела вчитель історії та правознавства Одеської ЗОШ №72 Ольга Вальчук.

Майстер-клас «Формування громадянських компетентностей у школі» вчителя історії та правознавства Одеського НВК № 53 Людмили Володіної навчив педагогів вміння врахувати взаємовплив різних соціальних чинників у процесі громадянського виховання особистості та формування виховного середовища.

На важливості демократичної культури освітньої спільноти, ефективності громадянського виховання молодого покоління педагоги акцентували свою увагу під час воркшопу «Демократична школа: як будувати середовище на демократичних цінностях», який провела Ірина Григор’єва, заступник директора Одеської СШ № 35.

З організацією спільної громадсько-корисної діяльності, соціальними проектами, створенням та функціонуванням шкільних ЗМІ, волонтерською діяльністю, виборами учнівського самоврядування, практичними заняттями з лідерами молодіжних організацій, історико-культурологічними експедиціями на воркшопі «Навчаємо демократії, зростаємо у демократії, живемо у демократії», який провела Вікторія Кравчук, вчитель історії та правознавства Одеської школи  № 100.

За відгуками, які залишили учасники форуму є потреба у нових сучасних формах та методах роботи у закладах освіти. Роботу щодо впровадження  нових форм та методів педагогічної діяльності буде продовжено у 2018/2019 навчальному році.

Шановні одесити! Слідкуйте за новинами.

 

Share this post