Нові вимоги щодо організації харчування в закладах дошкільної освіти

Пройшов Всеукраїнський вебінар Міністерства освіти і науки України щодо організації харчування в закладах дошкільної освіти

14 грудня 2021 року директорка Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич взяла участь у Всеукраїнському вебінарі Міністерства освіти і науки України «Упровадження нових норм і Порядку організації харчування в закладах дошкільної освіти».

У межах вебінару висвітлювалися питання щодо досвіду роботи з організації харчування дітей за новими нормами та Порядком (забезпечення продуктами, алгоритм виконання норм); організації дієтичного харчування за новими нормами та Порядком; особливостей проведення розрахунків і технології приготування окремих страв; особливостей планування меню на зиму; повноваження Держпродспоживслужби при перевірці закладів дошкільної освіти.

 

Олена Буйневич презентувала досвід закладів освіти міста Одеси щодо впровадження безглютенового та безлактозного меню для дітей.

 

Питання організації дієтичного харчування для учнів/вихованців закладів освіти комунальної власності територіальної громади м. Одеси вперше постало  перед Департаментом освіти та науки Одеської міської ради наприкінці 2019 року, коли під час анкетування батьків учнів/вихованців з питань організації харчування, було з’ясовано, що в наших закладах проблемним є організація харчування саме для дітей з харчовим несприйняттям продуктів, які містять глютен і лактозу.

Відповідним розпорядженням Одеського міського голови Геннадія Труханова було створено Робочу групу з питань модернізації системи харчування дітей, якою було розроблено орієнтовне меню для учнів 1-4-х класів закладів освіти, які за медичними показниками потребують безглютенового та безлактозного харчування. При складанні меню були враховані не тільки рекомендації фахівців з харчування, але і смакові переваги дітей.

Наразі із 122 шкіл міста Одеси для 90 закладів освіти організовано харчування для дітей, які мають потреби в безглютеновому та безлактозному харчуванні.

На вебсайтах закладів освіти щоденно (напередодні) розміщується меню для дітей, які мають потребу в такому харчуванні, та фото страв такого меню, з яким батьки учнів мають змогу ознайомитись.

Share this post