У школах м. Одеси розпочалося впровадження безглютенового та безлактозного меню

Забезпечення учнів 1-4 класів безкоштовним безглютеновим та безлактозним харчуванням 

У рамках реформування системи шкільного харчування, що відбувається за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, за ініціативою Департаменту освіти та науки Одеської міської ради  та при підтримці  ГО «Безглютенове життя» (Тетяна Макарова) учні 1-4 класів  одеських шкіл мають змогу з вересня 2021 року отримувати  безглютенові та безлактозні страви.

Рішенням Одеської міської ради від 03.02.2021 року № 45-VІІІ «Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 27 серпня 2014 року № 5233-VII «Про встановлення вартості харчування учнів та вихованців у закладах освіти м. Одеси» (зі змінами) було затверджено вартість харчування учнів 1-4 класів закладів загальної освіти, які за медичними показниками потребують безглютенового та безлактозного харчування. Так, вартість безглютенового та безлактозного меню для одного учня 1-4-х класів  вдень  становить 70,0 грн.

На сьогодні Комунальними установами «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти» Київського та Малиновського районів міста вже проведені закупівлі послуги з організації харчування для здобувачів освіти, в яких є потреби у безглютеновому та безлактозному харчуванні. У Суворовському та Приморському районі процедури закупівлі таких послуг для шкіл оголошено повторно.

Меню сніданків учнів 1-4 класів, які мають непереносимість глютену та лактози, узгоджено з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області.

Технічні умови виготовлення страв  безглютенового та безлактозного змісту організаторами харчування у школах Київського та Малиновського районів міста перевірені на відповідність законодавству України ДП «Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації»

Для контролю за організацією якісного харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності територіальної громади міста Одеси підприємствами, що є переможцями конкурсних торгів та надають послугу з організації харчування учнів, запроваджено систему НАССР (система аналізу ризиків, небезпечних чинників и контролю критичних точок).


Забезпечення учнів 1-4 класів  таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.

Безглютенове дієтичне меню передбачає виключення з раціону продуктів, які містять в собі пшеничну, житню, ячмінну, вівсяну крупи, борошно, крохмаль та оцет з них.

Безмолочне (безлактозне) дієтичне меню передбачає виключення з раціону продуктів, які містять в собі молоко (тваринного походження) та похідні з нього: сир, кисломолочний сир, вершкове масло, кефір, йогурт тощо.

 

Share this post